Aile birleşimi vizesi süreci, başvuruyu yapacağınız ülkede evlendiğiniz takdirde, üç dört belgenin yabancılar şubesine teslimatından daha farklı bir şey değil! Yunanistan’da evlenme işlemleri beni 3 ayda 30 yaş ileri taşırken, aile birleşimi için gerçekleşen başvurumun, kurumdaki uzun bekleme süreleri hariç, acısız geçtiğini söyleyebilirim.

Ben İsveç’li eşimle evliliğimi Yunanistan’da gerçekleştirdim. Kendisinin hali hazırda bir işi, benimde geçicide olsa bir blue paper’ım (geçici oturma izni) vardı. Sizin durumunuzda bu blue paper değil bir turist vizesi de olabilir.

  • Kendi tecrübeme dayanarak paylaşacağım bilgiler olduğu için, sadece Yunanistan içerisinde yapılan evlilik sonrası sürecin nasıl yürüdüğü konusunda bilgi vereceğim.

Vizeniz tamam, geldiniz, ister klisede, ister devlet dairesinde evlendiniz. Ailenizi bir arada tutmak için başvururken gereken belgeler ve izlemeniz gereken yollara göz atalım…

  • Evliliğin gerçekleştiği belediyeden size verilen resmi evlilik belgesinin bir çok ıslak imzalı kopyasıyla alıyorsunuz.
  • Sizin ve eşinizin bütün vize, oturum izni, pasaport bilgilerinizin fotokopisini çekiyorsunuz.
  • Adınıza bir sigorta göstermeniz gerekiyor. Bunun için eşinizin kayıtlı olduğu sigorta şirketine giderek (benim eşiminki IKA’ydı) eşinizin üzerinden sigortalı olmanız mümkün mü diye sorabilirsiniz. Büyük bir şirkette çalışıyor ise, bu konuyu insan kaynaklarına danışmaktan da çekinmeyiniz. Diyelim eşinizin üzerinden sigortalı olmanız mümkün olmadı. Sorun yok. Herhangi özel bir sigorta şirketi üzerinden 100-150 euro aralığında yıllık sigorta yaptırabilirsiniz. Geçerli olacak.
  • Yunan boyutları üzerinden biyometrik fotoğrafınız, hem basılmış hem cd formatında olması gerekiyor.
  • Pasaport geçerliliğinizin en az bir yıl olması şartı bulunuyor, küçük bir ayrıntı gibi gözükse de, önünüze taş koymasın.
  • Ve ben elimde hali hazırda bir blue paper olduğu için yenisi verilirken sadece 16 euro olan çıkacak kartın harcını yerel bir bankaya yatırdım. O dekontu da yanınızda götürmeniz gerekiyor. Fakat hiç blue paper edinmemiş bireyler için ücretin farklı olduğunu biliyorum. Bunun doğru bir bilgisini veremeyeceğim için o kısmı resmi bir kurumla görüşüp doğru olanı öğrenmenizi tavsiye edeceğim.

Bu belgeleri toplayarak, yabancılar şubesine başvurmanız gerekiyor.

Belgelerinizle ilk gittiğinizde size bir randevu günü verilecek, bu süreç 2 hafta ile 1 ay arası değişiyor. Size verilen randevu gününde gidip belgelerinizi teslim edip işlemi başlatıyorsunuz. Eğer temel belgeleriniz mevcut, küçük bir iki eksiğiniz varsa, problem olmayacaktır. Sizin işleminizi başlatıp, sonuçlanana kadar kalabilmeniz için bir blue paper çıkaracaklar, önünüzdeki iki ay içerisinde belgeleri tamamlamak için süreniz olacak. Ve bu blue paper sayesinde, ülkede kalabileceksiniz! Vize ile gidip eşinizin bulunduğu ülkede evlendikten sonra başvurmanın güzelliği, hiç ayrı kalmak zorunda olmamanız olabilir.

Oturum kartınız çıkana kadar, mevcut geçici oturum kağıdınız ile Avrupa’ya seyahat edemiyorsunuz. Sadece Yunanistan-Türkiye arası yolculuk yapabilirsiniz. Kartınızın çıkış süreci genelde 2-4 ay arasında gerçekleşiyor. Eskiden gün içinde verilen kart, ne yazık ki göçmen fazlalığı sebebiyle artık geç verilmek durumunda kalınıyor.

Açıkça söylemem gerekirse, benim bu süreçte en çok zorlandığım şey yurt dışında evlenme kısmıydı. Evlilik için uğraştığımız onca şeyden sonra, aile birleşimi vizesi başvurusu, aşırı kolay gelmişti! Umarım her şey yolunda gider, ama olur da bir sorunuz olursa ana sayfa’da görebileceğiniz her hangi bir sosyal medya hesabımdan, ya da yorumlardan bana ulaşın. İyi şanslar!